SHYH RY
Turvallisempi tila kuuluu kaikille


Miksi turvallisempia tiloja tarvitaan?

Turvallisempia tiloja sekä turvallisemman tilan periaatteita tarvitaan, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus osallistua toimintaan tai tapahtumaan ilman pelkoa tulla loukatuksi, syrjityksi, häirityksi tai muulla tavalla kaltoinkohdelluksi. 


Turvallisemmilla tiloilla tarkoitetaan, että erilaiset yhteiskuntatoimijat, kuten tapahtumat ja yhteisöt varmistavat omalta osaltaan sen, että heidän tiloissaan ja toimintakultuureissaan kunnioitetaan ihmisten itsemääräämisoikeutta, oikeutta fyysiseen ja henkiseen koskemattomuuteen sekä syrjimättömyyteen. 


Turvallisemman tilan periaatteilla pyritään luomaan ympäristö, jossa jokainen voi tuntea fyysistä, psyykkistä, henkistä ja sosiaalista turvallisuutta. Turvallisemman tilan toteutuessa voi toimintaan osallistua ilman pelkoa tai huolta tulla loukatuksi, kiusatuksi, vähätellyksi tai satutetuksi millään tavalla. Kaiken kaikkiaan turvallisimmat tilat ovat olennaisen tärkeitä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisessä, sillä ne luovat ympäristön, jossa jokainen voi kokea olevansa arvokas ja kunnioitettu jäsen yhteisössä.














Häirintä on yhdenvertaisuuslaissa määriteltyä syrjintää. Laissa häirintä määritellään käyttäytymisenä, jolla loukataan henkilön tai ihmisryhmän ihmisarvoa tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti. Häirintä on epätoivottua käytöstä tai toimintaa, joka aiheuttaa sen kohteeksi joutuneelle henkilölle epämukavuutta, ahdistusta, stressiä tai pelkoa. Häirintä voi olla sanallista, fyysistä, seksuaalista, psykologista tai verbaalista. 


Seksuaalinen häirintä on ei-toivottua ja yksipuolista seksuaalista käytöstä, joka loukkaa toisen ihmisen fyysistä koskemattomuutta. Se voi ilmetä monin tavoin, kuten seksuaalisina huomautuksina, eleinä, ilmeinä, vihjailuna, kosketteluna, uhkailuna tai painostuksena.



Ennaltaehkäisevä työ on toimintaa, jolla pyritään ehkäisemään haitallisia tilanteita ja ongelmia, ennen kuin ne syntyvät ja pahenevat. Ennaltaehkäisevän työn tavoitteena on tunnistaa ja puuttua riskitekijöihin, jotka voivat johtaa haitallisiin seurauksiin yksilöille, ryhmille tai yhteiskunnalle. Ennaltaehkäisevä työ on keskeinen osa sosiaali- ja terveysalan toimintaa sekä yhteiskunnallista hyvinvointia edistävää työtä.



Inklusiivisuus viittaa pyrkimykseen luoda ympäristö, organisaatio tai yhteisö, joka sisältää ja arvostaa monimuotoisuutta, kuten erilaisia taustoja, identiteettejä ja näkökulmia. Tavoitteena on varmistaa, että kaikki ihmiset voivat osallistua täysimääräisesti ilman syrjintää tai eristämistä. Tämä edistää oikeudenmukaisuutta, tasapuolisuutta ja yhteisön vahvistumista